ALTITUDINEA SOARELUI LA TIMPUL IMSAK (UNGHIUL DE ALTITUDINE SUB LINIA ORIZONTULUI) 

            În timpurile de rugăciune și de post pregătite de Calendarul Turkiye și publicate de asemenea și pe site-uri, timpul temkin și unghiul de altitudine al Soarelui de la orizontul aparent privind timpurile de rugăciune nu a fost modificat și rugăciunile și postul au fost stabilite corect. Timpul imsak începe la sfârșitul nopții aparente în toate cele patru mezheburi. Aceasta înseamnă că începe atunci când albul numit fejr-i sadîk apare pe un punct din orizontul aparent, la est. Postul începe de asemenea în acest moment. Cu alte cuvinte, începe când marginea circulară aparentă superioară a Soarelui se apropie la 19° de linia orizontului.

            Ahmed Ziya Bey, un expert islamic în astronomie, afirmă în cartea sa, Rub-i daire, "Europenii calculează ivirea zorilor, fejr sadîk, din momentul când albul este răspândit în totalitate pe linia orizontului. Din acest motiv ei iau în calcul altitudinea Soarelui sub linia orizontului la -18°. Dar noi calculăm momentul când albeața apare prima dată pe linia orizontului. De aceea noi găsim altitudinea Soarelui -19°. Deoarece învățații islamici au comunicat că la începutul timpului imsak nu este atunci când lumina albă este răspândită pe toată linia orizontului, ci atunci când apare pentru prima dată pe linia orizontului".

            Adică, învățații islamici au convenit că în timpul fejr (imsak) soarele se află la o altitudine de -19 grade sublinia orizontului și că toate celelalte valori nu sunt corecte. Acesta este un fapt declarat prin fatwa. Cei ce nu sunt mujtehid nu au dreptul să modifice această fatwa. Actele de adorare ce nu sunt în conformitate cu fatwa nu vor fi sahih.Musulmanii trebuie să îi urmeze, în chestiunile religioase, pe savanții islamici și nu pe creștini sau pe cei fără mezheb.

            Ca o chestiune de fapt, în anul 1958,  Președinția Afacerilor Religioase a dat un răspuns unui ziarist în care spune, "...Când vine vorba despre imsak; afirmați în articolul dumneavoastră că englezii, americanii și francezii au adoptat acest timp ca fiind timpul când soarele este la 18° sub linia orizontului. Mă întreb ce acte de adorare au aceste trei națiuni creștine la timpul imsak care să necesite acceptarea ca bază a acestei valori.  Chiar de ar fi procedat așa, de ce să urmezi străinii în această chestiune, când regulile islamice pentru timpul menționat au fost stabilite de experții musulmani în astronomie? Timpul pentru imsak este momentul când începe răsăritul zorilor (acesta este momentul când lumina albă apare ca un punct pe orizontul aparent de est). Astronomii anteriori (toți experții islamici în astronomie) au acceptat acest moment ca momentul când Soarele se află la -19° sub linia orizontului. Aceasta însemană că timpul acceptat de astronomii islamici nu este -18° ci -19°. Timpul de rugăciune trebuie calculat conform acestui fapt, iar calculele din calendarele noastre se bazează pe aceasta.", după care ca exemplu au calculat timpul imsak prin logaritmi și formule trigonometrice și prin scădererea timpului temkin și au trimis acest rezultat autorului articolului din ziar. Timpurile imsak publicate în calendarele Turkiye și pe siteurile noastre web sunt toate calculate în același mod ca cel menționat aici, folosind valoarea de -19° sub linia orizontului și scăzând o perioadă de timp egală cu timpul temkin.

            Timpurile de imsak calculate fără temkin și cu o valoare  -18° a Soarelui sub linia orizontului, sunt greșite.

            Calculul prin luarea altitudinii soarelui la -18° și eliminând timpul temkin, a făcut să apară diferențe în timpul imsak, de 15-20 de minute, în locuri precum Turcia, unde latitudinea este de 36-42 de grade. Acest lucru înseamnă că în Turcia timpul de post începe cu 15-20 de minute mai târziu decât ora corectă. Posturile efectuate urmând aceste timpuri, sunt fasid, ele trebuie recuperate.